Arsenal FC

Vi har tidigare skrivit om vad som för året är två Champions League-klubbar, Malmö och Liverpool, och vi ser ingen anledning att inte fortsätta presentera lag som deltager i årets turnering. Nästa på tur är “The Gunners”.

Arsenal

Ett av de stora Londonlagen

London är en stad där det i runda slängar bor kring 8,5 miljoner innevånare, och det bara i själva staden. I hela storstadsområdet så bor det över 13 miljoner människor, så att det finns många fotbollslag är ju inte direkt konstigt – speciellt inte beroende på hur stort det är med fotboll i England. Bara i de två översta divisionerna så finns åtta klubbar som kommer från London. En av de mest framgångsrika av dessa är Arsenal FC – eller “The Gunners” som klubben också kallas.

Arsenal grundades 1886 och har således i skrivande stund existerat i över 128 år och det har man gjort i de norra delarna av London. Hemmaarenan heter sedan några år tillbaka Emirates Stadium. Tidigare så spelade man under många år (ända sedan 1913) på Highbury, eller Arsenal Stadium, som ligger bara ett stenkast från nya Emirates Stadium. En rolig detalj är att när den nya arenan stod klar så byggde man om den gamla till bostäder. Där bor det numera förstås stora Arsenalfans, men även en del gamla spelare som numera bor i sin gamla hemmaarena. Delar av arenan, närmare bestämt East Stands och West Stands har dock bevarats och står fortfarande kvar.

Årets säsong

Inför årets säsong så spåddes Arsenal kunna bli en konkurrent till Londonrivalen Chelsea, som av många sågs som det bästa laget inför säsongen. Men åtminstone i starten så har Arsenal inlett relativt svagt. Bara nio poäng på de första fem matcherna i ligan och i ligacupen så slogs man direkt ut av Southampton, detta trots att man ställde upp med närmast ordinarie startelva. Dessutom så förlorade man i Champions League-premiären borta mot Dortmund med 2-0 och sågades rejält efter den matchen. Förutom detta så ser dessutom backen Mathieu Debuchy ut att bli borta tre månader efter att ha ådragit sig en fotskada som senare fick opereras.

Det verkar helt klart som att Gunners får kämpa på ordentligt om det ska bli en lyckad säsong!