Fotboll för att det är kul

Ungdomsfotboll i Sverige är en verksamhet som skänker glädje till både föräldrar och barn över hela landet. I vårt alltmer stillasittande samhälle så är det viktigt att röra på sig. Framförallt för barn eftersom detta skapar en hälsosam grund redan i tidig ålder.

Barnen får även lära sig hur man arbetar tillsammans i en grupp för att uppnå gemensamma mål. Det huvudsakliga målet med ungdomsfotboll är dock att det ska vara roligt, men det verkar som att det finns många vuxna som har glömt det. Vilka är då fallgroparna som man som vuxen bör undvika?

Spela fotboll

Träning

Barns kroppar är inte gjorda för hård träning. Visst är det enormt viktigt att motionera genom lek och skoj, men ett barn ska inte styrketräna eller delta i andra avancerade former av muskelbyggning. När man uppmanar barn att syssla med dessa aktiviteter så skickar man dessutom signaler om att fotboll finns till för att vinnas, och inte för att ha enbart ha kul med.

Toppning av lag

Detta är en fallgrop för tränare och lagledare. De flesta lag kommer till den punkt där man börjar ”toppa” laget – alltså att endast de bästa spelarna får spela, medan resten får sitta på bänken. Detta kan mycket väl vara befogat när spelarna blir äldre och man börjar spela i högre divisioner, men att sätta en 11-åring på bänken för att han inte är tillräckligt bra kan få väldigt förödande konsekvenser för barnets psykologiska välmående.
Föräldrar

De flesta föräldrar är helt nöjda med att se sitt barn kämpa ute på plan och ha roligt, men de finns de som istället lägger stor fokus vid att pusha sina barn till att bli bäst. Detta kan mycket väl leda till att barnet får prestationsångest och att allt det roliga med sporten helt försvinner. Heja på och uppmuntra ditt barn, men pressa hen inte.