Zlatan – den skånskaste som finns

Kan det bli mer skånskt än Zlatan Ibrahimovic? Denna Malmögrabb har klättrat upp från Rosengård till att bli en världskändis och en av de bästa fotbollsspelarna i världen. 

Zlatan hyllas som en av Sveriges bästa fotbollsspelare, någonsin. Han är en fotbollsspelaren som kan lyfta ett lag och ge dem bättre odds. Han är ofta tippad för vinst hos de stora spelsajterna, och det verkar inte finnas någon hejd på hans framgångar.

Han hade en enkel uppväxt i Malmö med en bosnisk pappa och mamma som är kroat. När föräldrarna skiljde sig, följde han med sin mamma. Han gillade fotbollen sedan barnsben, redan som femåring fick han sig ett par fotbollsskor.

1988 gick han med i fotbollsklubben Malmö BI och hann med några klubbar till genom åren, innan han slutligen hamnade hos Malmö FF. Under samma tid passade han också på att träna karate och till 17 år och fick ett svart bälte.

Han började på fotbollsgymnasiet Borgarskolan men tog sig aldrig genom hela skoltiden. Han valde att hoppa av och fokusera helt och hållet på fotbollskarriären han redan börjat bygga upp.

Man uppmärksammade hans talanger för första gången under Allsvenskan år 1999, trots att laget åkte ur Allsvenskan. Året efter i Superettan passade han på att göra 12 mål och när Malmö FF var tillbaka i Allsvenskan 2001 gjorde han två mål mot AIK.

Sedan värvades han av Ajax efter att den nederländska laget köpt honom för lite över 80 miljoner kronor. Efter Ajax bytt tränare fick Zlatan chansen att visa sig och laget vann den nederländska ligan 2001/2002.

Därefter gick han vidare till Italien och Juventus och ryktet om fotbollsspelaren Zlatan började spridas. Kanske på grund av det var Inter villig att betala runt 230 miljoner för att få honom på sitt lag. Zlatan bytte lag igen och blev italiensk mästare med det nya laget.

Därefter blev det dags för FC Barcelona, de vill också ha Zlatan på sitt lag. Trots att Zlatan ingått i nytt kontrakt med Inter, kom de två klubbarna överens om ett dyrt byte. Barcelona fick betala 425 miljoner och släppa en av sina egna spelare, för att få det skånska stjärnskottet.

Men bara ett år senare lånade Barcelona ut honom till AC Milan, men en skada höll honom från att delta i de första matcherna i Serie A-ligan. När han kom tillbaka började dock laget föra bättre ifrån sig men de blev ingen vinst.

Idag spelar Zlatan för Paris Saint-Germain sedan 2012 och han har blivit ett verb i Frankrike där ordet “zlatanera” har fått betydelse att “dominera”.